Novosti


 

16.11.2016

TVRTKA RENAULT TRUCKS OBILJEŽAVA STOTU OBLJETNICU SJEDIŠTA U LYONU

Tijekom 2016. godine tvrtka Renault Trucks aktivno je odavala počast Mariusu Berlietu i slavila povijest muškaraca i žena koji su pomagali u širenju ugleda francuskih kamiona iz baza u mjestima Vénissieux i Saint-Priest u predgrađu Lyona. Kao kolijevka trgovačke marke Renault Trucks, sjedište u Lyonu nastavlja dizajnirati i izrađivati prijevozna rješenja budućnosti.

U 1915. godini Marius Berliet odlučio je kupiti velik broj zemljišta istočno od Lyona te izgraditi proizvodni pogon u Vénissieuxu. Nakon što su premašeni kapaciteti postrojenja u Monplaisiru, u 8. arondismanu Lyona, trebao je još prostora kako bi proveo svoje ambiciozne projekte, zadovoljio hitne potrebe za kamionima te proizvodnjom oružja za francusku vojsku u jeku Prvog svjetskog rata pridonio ratnim naporima. Marius je bio suočen s velikim izazovom: u rekordnom je roku morao dizajnirati, izgraditi i opremiti postrojenje, još i tijekom samog početka proizvodnje. Nakon što je uspješno svladao taj izazov, postrojenje se sustavno širilo da bi na samom početku Drugog svjetskog rata zauzimalo ukupnu površinu od 387 hektara.

Međutim, Marius Berliet imao je veće planove od puke izgradnje tvornice:
„Jedina motivacija za moj napor i rad je neutaživa želja - konačno ostvariti svoj životni san - izgraditi velik i uspješan industrijski grad.“
Iz te je vizije nastao Cité Berliet 1917. godine, izgrađen da bi zadovoljio potrebe rada tvornice.
Taj je samostalni grad imao stambene prostore, školu, jaslice i farmu.

Lokacija u Lyonu danas predstavlja središnji živčani sustav tvrtke Renault Trucks te ključnu komponentu industrijskih i globalnih inženjerskih postrojenja Volvo Grupe kojoj se trgovačka marka Renault Trucks pridružila 2001. godine. Tamo radi više od 4.000 ljudi na 180 hektara koji graniče s općinama Vénissieux i Saint-Priest. Na lokaciji se nalazi postrojenje za montažu motora te postrojenje za montažu mosta i osovine, centar za kalupno kovanje i logistički centar za rezervne dijelove. Uz sjedište tvrtke Renault Trucks i ured tima za globalni menadžment, na lokaciji u Lyonu odvijaju se i brojne tercijarne aktivnosti, pa tako sadrži i istraživački centar s 1.300 zaposlenih osoba. Uglavnom je posvećen razvijanju kamiona srednje nosivosti te njihovih motora, kao i razvijanju prijevoznih rješenja za urbana područja. Dizajnerski studio može se pohvaliti timom međunarodnih dizajnera odgovornih za dizajn novog asortimana kamiona tvrtke Renault Trucks predstavljenog 2013. godine, čije je vodeće vozilo Renault Trucks T dobilo nagradu Međunarodni kamion godine za 2015. godinu.

 

Tijekom priprema za proslavu stogodišnjice lokacijom u Lyonu vlada slavljenički duh i organizira se niz događaja čiji je cilj istaknuti postrojenje i njegove zaposlenike.

  • Posjete obitelji

Obitelji zaposlenika pozvane su da posjete lokaciju te upoznaju razne profesionalce koji tamo rade, uključujući posjete postrojenju za motore, centru za kalupno kovanje, logističkom timu i kovačnicama. Berliet bus iz 1968. godine, obnovljen posebno za ovu priliku, prevozit će posjetitelje s jedne lokacije na drugu.

  • Izložba fotografija

Izložba suvremenih fotografija i fotografija iz prošlosti priča priču o povijesti lokacije i zgradama koje su tamo nicale tijekom desetljeća. Izložba je isprva postavljena u trima restoranima na lokaciji, no sad se nalazi u predvorju u Vénissieuxu.

  • Predavanje „Žene u Prvom svjetskom ratu“

Potpredsjednica Zaklade Berliet Monique Chapelle održala je predavanje u amfiteatru Paul Berliet u Saint-Priestu u utorak, 4. listopada 2016. godine. Svoj je govor popratila dokumentima koji su većinom posuđeni iz arhive Zaklade Berliet te je prikazala značajan angažman žena iz regije Rona-Alpe u ratu između 1914. i 1918. godine.

  • Grafit umjetnika IMPACKTA

Tvrtka Renault Trucks svoje je zidove stavila na raspolaganje grafiteru Francku Asensiju iz Lyona, poznatom pod umjetničkim imenom Impackt. On je izradio ogroman grafit veličine 450 m2 i dužine 80 m koji prikazuje stogodišnju povijest tvrtke. Izrada je trajala tri mjeseca.

  • Samovozeći autobus (NAVYA): predstavljanje na lokaciji u Saint-Priestu

Na kraju, okrećući se budućnosti lokacije i prijevozu sutrašnjice, tvornica iz Lyona od 24. listopada do 23. studenoga organizirat će predstavljanja potpuno električnog samovozećeg vozila javnog prijevoza zvanog NAVYA ARMA. Taj samovozeći pametni autobus može prevoziti do 15 putnika i potpuno sigurno voziti brzinom do 45 km/h.

 

Vrhunac ovogodišnjih slavlja, odnosno proslava obljetnice, održana je 10. studenoga 2016. godine. Proslavi su prisustvovali zaposlenici tvrtke u Lyonu te Martin Lundstedt, izvršni direktor Volvo Grupe i Bruno Blin, izvršni direktor tvrtke Renault Trucks.

 

Za dodatne informacije: www.renault-trucks.com/presse

Séveryne Molard – Tel. +33 (0)4 81 93 09 52 – severyne.molard@renault-trucks.com