Transportno rješenje

KOJI JE KAMION NA ALTERNATIVNU ENERGIJU PRAVI ZA MOJ POSAO?

Zelene energije

3min
Renault Trucks Z.E.

Kako odabrati pravi kamion za svoj posao? Koje kriterije treba staviti u prvi plan na temelju svojih poslovnih ograničenja i ciljeva? Za koju vrstu energije bih se trebao odlučiti? Mnogi prijevoznici sada si postavljaju upravo ta pitanja. Renault Trucks je tu kako bi im pomogao u pronalaženju najboljeg rješenja.

Današnje stanje u industriji daleko je od jednostavnog za prijevoznike. Kao da zdravstvena kriza 2020. godine nije bila dovoljno loša, regulatorna i financijska ograničenja neprestano se povećavaju. Ograničenja pristupa gradskim središtima, pritisak kupaca koji žele koristiti samo ekološki prihvatljive pružatelje usluga prijevoza, žestoka konkurencija između pružatelja usluga, ratovi cijena... ograničenja poput ovih daju stvarnu složenost zadatku odabira najprikladnijih vozila za vaše poslovanje, pogotovo kada želite koristiti alternativnu energiju.

Kriteriji za odabir... pitanja koja si trebate postaviti

Pravi odabir izvora energije i vozila razlikovat će se ovisno o zemljopisnom položaju, lokalnom zakonodavstvu i propisima te rutama i/ili očekivanim udaljenostima. Za teretni prijevoz robe na velike udaljenosti u kojem prelazite stotine kilometara dnevno bez povratka u skladište, najbolji izbor bio bi biodizel B100, koji može smanjiti emisije CO2 i do 60 %.

 

Za regionalnu distribuciju koja pokriva manje od 400 kilometara dnevno s vozilima koja se vraćaju u bazu radi punjenja baterije preko noći (6 do 12 sati, ovisno o vrsti terminala koji koristi konvencionalnu električnu utičnicu), električni kamion može biti odlično rješenje. Posebno se preporučuje za noćne isporuke u gradskim središtima, jer su električni kamioni vrlo tihi i ne proizvode nikakve lokalne emisije u uporabi (osim čestica povezane s kočenjem, što se odnosi na sva vozila).

 

Treća moguća vrsta alternativne energije je komprimirani prirodni plin (CNG). Može potjecati iz podzemne eksploatacije (fosilni plin) ili iz prerade kućnog i zelenog otpada (bioplin), a može dovesti do smanjenja emisija CO2 do 70 %. Doseg vozila može biti čak 800 kilometara, a punjenje traje samo nekoliko minuta, kao kod dizelskih kamiona, zahvaljujući konektorima kompatibilnim sa standardima VNG1 i VNG2.

Ukupni trošak vlasništva i podrška stručnjaka tvrtke Renault Trucks

Bez obzira na vrstu alternativne energije ili održivog goriva koje kupci razmatraju, Renault Trucks im pomaže u pronalaženju najprilagođenijeg rješenja i vozila za njihovo poslovanje. Renault Trucks3 predlaže brojne sustave temeljene na metodologiji koje kupci mogu koristiti za izračun ukupnog troška vlasništva (TCO) uz pomoć svog prodajnog savjetnika. Ovaj izračun obuhvaća niz različitih kriterija, uključujući početnu kupovnu cijenu ili financijske troškove (standardni zajam, leasing/kupnja na otplatu, financijski leasing itd.), eventualno dostupne državne poticaje, lokalne/nacionalne poreze, troškove goriva/energije i troškove održavanja vozila. Krajnji cilj je pružiti što sveobuhvatniju podršku u postupku donošenja odluke kako bi se osiguralo da svaki kupac koristi pravu energiju za pravu primjenu u pravo vrijeme i na pravom mjestu.

 

Konačno, Range Simulator je alat za pomoć pri kupnji koji koristi prodajno osoblje tvrtke Renault Trucks kako bi pomoglo svojim kupcima da uspješno prijeđu na elektromobilnost. Može simulirati korištene rute, teret koji se prevozi, kilometražu i vremenske uvjete kako bi se utvrdilo najprikladnije rješenje. Toliko je precizan da može izračunati koliko će energije ostati na kraju rute isporuke!

 

Sva ta rješenja pomažu prijevoznicima u odabiru i upravljanju vozilima koja manje zagađuju, energetski su učinkovitija i kompatibilna s obnovljivim izvorima energije koji odgovaraju njihovom poslovanju, s krajnjim ciljem smanjenja CO2 i lokalnih emisija kao što su dušikovi oksidi (NOx) i fine čestice. To je neophodno za stvaranje uvjeta za ekološki prihvatljiviju budućnost.