Svjedočanstvo

RENAULT TRUCKS T HIGH – FINSKA – MARTOM OY

Za velike udaljenosti

4min
RENAULT TRUCKS T HIGH - FINLAND - MARTOM OY

U svom vozilu Renault Trucks T High, poznatom pod nadimkom „Dijamantski vrag“, Jani Martikainen svakodnevno putuje finskim cestama od sjevera do juga i od istoka do zapada. S temperaturama u rasponu od -30 °C do +30 °C, njegovo je vozilo postalo pouzdan partner, postojan, moćan i uvjerljivo siguran.

RENAULT TRUCKS T HIGH - FINLAND - MARTOM OY

Tvrtku Martom Oy osnovao sam 2005. godine s partnerom Tomijem Hjeltom. Trenutno imamo devet zaposlenih, što uključuje pet vozača s punim radnim vremenom i još jednog honorarnog vozača. Sjedište nam je u mjestu Vantaa, u blizini Helsinkija, ali nemamo glavni ured, prostorije ili garaže. Sva „čarolija“ našeg poslovanja odvija se na cesti, a moja supruga vodi računa o papirologiji iz našeg doma. Iako sam obučen za mehaničara, nikada nisam radio taj posao.

Moje me oduševljenje kamionima ubrzo sustiglo i odvelo na cestu. Naša „vražja flota“ sastoji se od pet tegljača (Zvjezdani vrag, Crni vrag 666, SWE vrag itd.), uključujući zvijezdu voznog parka – Dijamantski vrag, Renault Trucks T High koji vozim osobno. Imamo i lakše vozilo za prijevoz namirnica na kontroliranim temperaturama. Radimo kao podizvođači za Rahtikeskus, koji nam šalje naloge za prijevoz svih vrsta robe.

Naši kamioni godišnje prelaze između 100.000 i 120.000 km, a laka vozila 40.000 km. Posao nas vodi u najudaljenije krajeve Finske, a svaki dan je drugačiji, kao i roba koju prevozimo: elektronička oprema, industrijske komponente, prehrambene namirnice, papir, pa čak i opasne tvari.

 

 

MOĆ DIJAMANTSKOG VRAGA U EKSTREMNIM VREMENSKIM UVJETIMA 

Prije nešto više od godinu dana, trebali smo brzo nabaviti novo vozilo. Distributer teretnih vozila Renault Trucks u Finskoj, kojeg smo cijenili nakon pozitivnog iskustva s njim, predložio je​​​​​​​ Renault Trucks T High za koji se činilo da udovoljava našim zahtjevima.

Taj prvi dojam u velikoj je mjeri potvrđen. Motor, sa svojih 520 KS, omogućio je lako rukovanje teškim teretom na svim vrstama površina i u svim vremenskim uvjetima. Najviše me iznenadila njegova snaga koja je bila dostupna već pri 30.000 km, budući da druga vozila uglavnom trebaju prijeći između 50.000 i 60.000 km prije nego što ostvare svoj puni potencijal. U gradskim uvjetima, na otvorenoj cesti ili u brdovitim predjelima, nikada me ne iznevjeri.

Osim toga, primijetio sam da troši manje od ostalih „vragova“ u voznom parku, unatoč tome što nisam poznat kao netko tko štedi papučicu! Kad bih se potrudio i usvojio fleksibilniji stil vožnje, mislim da bih uštedio još više.

5 GODINA VISOKIH PERFORMANSI NA SVIM TIPOVIMA CESTE

 

Otkako je pokrenut 2013. godine, asortiman teretnih vozila Renault Trucks T proširen je u Francuskoj i diljem svijeta, te iz godine u godinu potvrđuje svoju snagu, nisku potrošnju goriva i pouzdanost na svim vrstama površina i na bilo kojoj točki svijeta. Svojim modularnim dizajnom omogućuje udovoljavanje svim potrebama prijevoznika na velikim udaljenostima, a istodobno pruža savršenu ravnotežu između uštede energije i goriva, kao i udobnosti vožnje i života u kabini.

Nagrađivana izvedba. Još od nagrade za Međunarodni kamion godine dobivene 2015. godine, pa sve do Njemačke nagrade za dizajn 2018. godine, Renault Trucks neprestano poboljšava performanse svog vozila: motor DTI 13 sada se može pohvaliti sustavom ubrizgavanja Common Rail za manju potrošnju, dok je smanjenje težine povećalo njegovu nosivost.

UDOBNOST OD PET ZVJEZDICA, ZA VEĆU SIGURNOST

Cesta je moj život, moj „ured s pogledom“ i moj drugi dom. Međutim, za sigurnu vožnju bez umora, udobnost je apsolutno nužna. Ako bih morao dati ocjenu Dijamantskom vragu, bez oklijevanja bih mu dao 10 od 10 za udobnost, vidljivost i vozna svojstva. Krevet odgovara mom konfekcijskom broju, kabina je savršeno zvučno izolirana i grijana. To je zapravo bilo prvo što sam morao testirati, jer kad sam krenuo na svoj prvi zadatak s Renault Trucks T, temperatura je bila -32 °C! U Finskoj se često moramo nositi s ekstremnim vremenskim uvjetima. Obilna kiša, polarna hladnoća, vrućina itd.

Ali Renault Trucks T High, moj „Dijamantski Vrag“, uvijek me sigurno dovede do odredišta, čak i u najudaljenije i najnepristupačnije dijelove naše prostrane zemlje.

Set canonical URL
Off