Svjedočanstvo

TRANSPORTS HOUTCH: NAŠI KAMIONI IDU NA PRIRODNI PLIN

Zelene energije

3min
Renault Trucks D CNG Houtch

Zajedno sa svojim bratom Huguesom, Alain Houtch izvršni je direktor tvrtke Transport Houtch, osnovane 1965. godine. U voznom parku od 200 teretnih vozila kojima raspolaže ova obiteljska tvrtka, 21 je „zeleni“ kamion. Konkretno, riječ je o modelima Renault Trucks D-Wide koji rade na komprimirani prirodni plin i bioplin. Ovo je Alainova priča:

“Sjećam se uzbuđenja u ljeto 2015. Iz naše baze u Fresnoy le Grandu u francuskom departmanu Aisne, naša je tvrtka već nekoliko godina radila na vlastitoj energetskoj tranziciji i već smo bili potpisali povelju o CO2 u prometnoj industriji. Zajedno sa svojim bratom Huguesom, koji sa mnom vodi našu obiteljsku tvrtku s 400 zaposlenika, odlučio sam se na ekološki odgovoran pristup čistoj i održivoj mobilnosti. Zato odajmo priznanje zelenim kamionima!

U čisto praktičnom smislu, tražili smo alternativu dizelu za naš vozni park od 200 vozila, od kojih je 50 s nazivnim kapacitetom između 3,5 i 19 metričkih tona. Na kraju smo se odlučili za prirodni plin! Odlučili smo uložiti u nova vozila koja koriste ovaj ekološki prihvatljiv alternativni oblik energije i izgraditi vlastitu postaju za brzo punjenje gorivom kako bismo pridonijeli njegovoj promidžbi. Otvorena je 24 sata dnevno kako bi bila na raspolaganju ostalim prijevoznicima u regiji, kao i vozačima osobnih vozila.

Prirodni plin: pruža kamionima doseg do 800 kilometara

Sljedeće je pitanje bilo: Koje zelene kamione odabrati? Kada je naš otac osnovao tvrtku 1965. godine, imao je jedno vozilo i tri stranke. Uvijek je bio vjeran Renaultu, a čak i danas velika većina naših kamiona nosi dijamantni logotip na rešetki hladnjaka. Stoga je bilo posve prirodno da zatražimo od Renault Trucks da nas opskrbljuje vozilima na komprimirani prirodni plin (CNG).

Kupili smo 21 vozilo Renault Trucks D Wide 320 KS s dvostrukim dometom. Sva vozila bila su razvijena posebno za našu tvrtku i prema našim preciznim zahtjevima, tj. za krugove isporuke u rasponu od 400 do 600 kilometara. U standardnoj verziji ovi kamioni nose dva nosača s po četiri boce s plinom. Za nas je Renault Trucks dodao još dva kako bi povećao maksimalni doseg sa 400 na 800 kilometara. Ovo smo rješenje ispitivali tijekom tri tjedna s prototipom vozila, dopunjujući gorivo na vlastitoj benzinskoj postaji. Test je bio uspješan i od tada nismo imali problema. Renault Trucks brine o održavanju i potpuno smo zadovoljni njihovim radom, ali ćemo u jednom trenutku preuzeti održavanje u vlastitoj radionici u krugu tvrtke kako bismo bili potpuno neovisni.

70 % niže emisije CO2

Još jedna prednost CNG-a je da za razliku od ukapljenog plina nema potrebe za nošenjem osobne zaštitne opreme (OZO) prilikom punjenja gorivom. Jednostavno je kao s dizelom i ne traje više od petnaest minuta... što naši vozači zaista cijene! Što se tiče mehaničkih aspekta, te iznimnog šarma novih kamiona, naši vozači posebno cijene niske razine buke i fleksibilniji mjenjač teretnih vozila Renault Trucks D Wide. Ne treba zanemariti ni pozitivnu sliku o prirodnom plinu: naši zaposlenici vrlo su ponosni na „čistu vožnju“ i svoje „zelene“ kamione, a kupci nam redovito čestitaju.

 

No, zaključak je da svaki dio poslovanja ima koristi od ovog rješenja, kako u pogledu našeg imidža, tako i u pogledu procjene društveno odgovornog poslovanja. Dobici za okoliš su ogromni, jer kamioni s CNG-om emitiraju 15 % manje CO2 od ekvivalentne dizelske verzije, te do 70 % manje kada koriste bioplin proizveden metanizacijom poljoprivrednog otpada, na što idu naši kamioni. Njihove emisije ne sadrže gotovo nikakve sitne čestice, što ih kvalificira za naljepnicu sustava Crit'Air na vjetrobranskom staklu i neograničen pristup centru Pariza ili Lillea tijekom vršnih razina zagađenja. I sve to bez mirisa i bez ispušnog dima!

 

Što se tiče operativnih troškova, ovaj oblik energije definitivno je dugoročno koristan, posebice zahvaljujući niskim troškovima bioplina, poticajima vlade i potpori lokalnih vlasti. Zaključak je da sam vrlo zadovoljan izborom koji smo napravili dok čekamo da se poveća asortiman električnih teretnih vozila kako bismo mogli testirati i rješenje za e-mobilnost. Bilo kako bilo, Transports Houtch uvijek će odabrati ekološki najprihvatljiviji način za napredak, i to je nešto na što smo vrlo ponosni.

Profil

Alain Houtch (56) izvršni je direktor tvrtke Transports Houtch, koju je osnovao njegov otac 1965. godine, a koja sada ostvaruje 59 milijuna eura prihoda godišnje i zapošljava 400 ljudi u šest poslovnih sektora. Iz svoje baze u Fresnoy-le-Grandu u regiji Hauts-de-France nudi usluge prijevoza, logistike, distribucije, pakiranja i opskrbe energijom.      

Set canonical URL
Off