Novosti


 

20.11.2014

FINALE OPTIFUEL CHALLENGE 2014.

OPTIFUEL CHALLENGE 2014.

PRIJEVOZNIČKA TVRTKA SEMEZIES POBJEDNIK JE NATJECANJA OPTIFUEL CHALLENGE ZA 2014. GODINU

Posljednja faza međunarodnog natjecanja u ekonomičnoj vožnji Optifuel Challenge za 2014. g. koje je organizirala tvrtka Renault Trucks, održana je 29. listopada u Nici. Ukupno 28 natjecatelja iz 15 zemalja spremno je pokazalo prednosti ekonomične vožnje i vlastitu vještinu za volanom modela T 460 Optifuel. Stéphane Saves, francuski vozač iz tvrtke Semezies osvojio je prvo mjesto ispred svojeg sunarodnjaka Jean-Philippea Riouxa iz tvrtke Stef i 26-godišnjeg Mađara Dániela Nagya iz tvrtke Káta-Kamion.

Na natjecanju u ekonomičnoj potrošnji goriva Optifuel Challenge koje je održano 29. listopada 2014. u Nici, na jugu Francuske u organizaciji tvrtke Renault Trucks nagrade su osvojila dva francuska i jedan mađarski natjecatelj.

Naslov najboljeg međunarodnog eko vozača osvojio je Stéphane Saves iz prijevozničke tvrtke Semezies. Ovaj profesionalni vozač kamiona sa šestogodišnjim iskustvom izjavio je: „Osjetio sam da imam šansu. U tvrtki Renault Trucks odlično sam savladao tehnike ekonomične vožnje čime sam uspio uštedjeti i do 6 litara goriva na svakih 100 km. Program Optifuel vrlo mi je važan. Svakodnevno koristim Infomax kako bih popravio vožnju i uštedio više goriva. Ipak, bilo je vrlo stresno završiti utrku! Pritisak je bio ogroman…“. Saves nastavlja: „Sretan sam što sam pobijedio i nadam se da ću sljedeće godine obraniti naslov, inače ću volan prepustiti kolegama s obzirom na to da u tvrtki ima puno nadarenih vozača!“. Na čelu tvrtke je Corinne Semezies koja je nazočila natjecanju u Nici i zajedno sa svojim vozačem proslavila njegovu pobjedu: „Ova nagrada odaje priznanje Stéphanovoj osobnoj predanosti, ali i svim vozačima Semeziesa, posebice u području uštede goriva.“ Tvrtka zapošljava 12 vozača i aktivno je uključena u program: „Pridajemo veliki značaj obuci naših vozača koji zatim svoje znanje prenose na nove naraštaje vozača. Podaci koje dobivamo od Optifuel Infomaxa pomažu natjecateljima da budu bolji, ali vozači se zapravo ne natječu međusobno. Ovo je prvenstveno obiteljska tvrtka i takav stav gajimo“, objasnila je Corinne. Zahvaljujući politici obuke vozača, njezina tvrtka uštedi i do 25.000 litara benzina godišnje i ima manje troškove održavanja voznog parka zahvaljujući učinkovitijem kočenju. G. Saves osvojio je poklon bon u vrijednosti od 8.000 eura koji može iskoristiti u trgovini po izboru te mini iPad i Nav'Truck Europe GPS aplikaciju za kamione. Tvrtka Semezies dobila je pravo na besplatni jednogodišnji najam kamiona modela T 460 Optifuel s potpunim servisom.

Drugi natjecatelj iz Francuske, drugoplasirani Jean-Philippe Rioux, vozač je tvrtke Stef. Priznao je da se prijavio na natjecanje bez ikakve posebne obuke. S 30 godina iskustva, Jean-Philippe u svojoj tvrtki iz dana u dan prenosi stečeno znanje o kvalitetnoj vožnji: „Cilj mi je bio završiti među prva tri natjecatelja, tako da sam oduševljen. Zadovoljan sam svojim nastupom; služio sam se Optirollom na 50 % i mislim da je ta razina optimizacije učinila razliku.“ U njegovoj pratnji bio je Gilles Wachalski, voditelj programa obuke vozača u tvrtki Stef: „Osvojeno drugo mjesto odraz je kvalitete vozača koji su dužni prolaziti obuku svake tri godine. Obuka je neizostavna za ostvarivanje ciljeva koji su postavljeni pred vozače i važan je dio korporativne kulture Stefa.“ Gilles smatra da je Jean-Phillipeov perfekcionizam ono što ga odvaja od ostalih vozača: „On zna što znači odraditi posao kako treba i konstantno brusi svoju tehniku kako bi dostigao savršenstvo. Svoj posao voli više od svega!“ G. Rioux osvojio je poklon bon od 2.000 eura, iskoristiv u trgovini po izboru, uređaj Nav'Truck Europe i mini iPad; a svojim rezultatom tvrtki je priskrbio poklon bonove tvrtke Renault Trucks u vrijednosti od 3.000 eura.

26-godišnji Mađar Dániel Nagy iz tvrtke Káta-Kamion dohvatio je treće mjesto. Komercijalist lokalne podružnice Renault Trucks nagovorio je Dániela da se prijavi na natjecanje Optifuel Challenge jer je slutio da bi mladi vozač mogao imati velike šanse za pobjedu s obzirom na Dánielovu sklonost ekonomičnoj i racionalnoj vožnji: „Ovo je tvrtka moje obitelji, stoga je važno da poduzmem sve što je u mojoj moći da uštedim gorivo“, objašnjava Dániel. Direktor Istvan Nagy potvrdio je kako njegova tvrtka posvećuje veliku pozornost redovitom nadgledanju potrošnje goriva. Najbolji vozači dobivaju bonuse te biraju vlastita vozila pa čak i rute. „Ponosim se time što je danas na pobjedničkom postolju stajao jedan od naših vozača, tim više što je riječ o mojem sinu!", rekao je Nagy stariji. Dániel je osvojio poklon bon u vrijednosti od 1.000 eura, iskoristiv u maloprodajnoj trgovini po izboru, uređaj Nav'Truck Europe i mini iPad, a svojoj tvrtki priskrbio je poklon bonove tvrtke Renault Trucks u vrijednosti od 2.000 eura.

Natjecanje

28 najboljih eko vozača u Europi u konkurenciji od 6.000 vozača iz 1.200 prijevozničkih tvrtki probilo se kroz državne kvalifikacije održane u 15 zemalja u posljednju fazu međunarodnog natjecanja Optifuel Challenge za 2014. g. Finalisti su sjeli za volan modela kamiona Renault Trucks "T", koji je u rujnu ove godine proglašen međunarodnim kamionom godine za 2015. godinu.

Natjecanje je osmislila tvrtka Renault Trucks, koja je i organizator od 2012. godine. Optifuel Challenge savršeno ilustrira zajedničku predanost proizvođača i klijenata učinkovitoj potrošnji goriva kao i sveobuhvatan pristup, koji uključuje vozila i povezane usluge, održivom smanjenju potrošnje goriva već od prvog kilometra.

Natjecanje se odvijalo u dvije faze. Natjecatelji su prvo morali riješiti test kojim se provjeravalo njihovo znanje o osnovnim principima racionalne vožnje velikih kamiona s prikolicom i učinkovite potrošnje goriva.

Zatim su trebali odvesti krug na otvorenoj cesti za volanom kamiona Renault Trucks T 460 Optifuel s motorom DTI 11 u pratnji demonstratora.

Kako bi svi imali jednake šanse za pobjedu, redoslijed ekipa određivao se nasumično i svaki od kamiona s poluprikolicom bio je kalibriran. Također je provjeren i tlak u gumama. Dodatno vozilo pratilo je svaku grupu vozača kako bi vodilo računa o prirodnim preprekama i ublažilo mogući utjecaj okolnog prometa.

Nakon vožnje analizirala se izvedba (broj pritisaka papučice kočnice, utrošeno vrijeme kad noga ne pritišće nijednu papučicu, postotak potrošnje unutar zelene zone), brzina i potrošnja goriva koristeći sustav tvrtke Renault Trucks za mjerenje i analizu Optifuel Infomax. Nakon toga su stručni suci natjecateljima predali detaljna izvješća o njihovim izvedbama.

Svaki vozač bio je dio ekipe koja se sastojala od predstavnika tvrtke i člana lokalne Renault Trucks mreže. Članovi su imali priliku pratiti izvedbu vozača u stvarnom vremenu zahvaljujući sustavu za upravljanje voznim parkom Optifleet.

Uz dopunske proizvode Optifuel Infomax i Optifleet, tvrtka Renault Trucks nudi paket koji obuhvaća alate za mjerenje, analizu i praćenje potrošnje goriva prilagođene svakom klijentu. Svrha ovih alata je smanjenje potrošnje goriva u malim poduzećima i onima srednje veličine te u velikim korporacijama s golemim voznim parkovima; također su prilagođeni svim sektorima, uključujući građevinski, maloprodajni te prijevozu na velike udaljenosti.


Ovdje možete pročitati cijelo priopćenje za javnost (pdf).